Haku

Kutsu tutkija kylään

6.3.2017

Kutsu tutkija kylään – se voi olla firmasi viisain teko

”Tärkein asia on olla lopettamatta kyselemistä”, neuvoi aikoinaan jo Einsteinin Albertkin. Joensuussa kysyville vastauksia ja eteenpäin ohjausta on nyt tarjolla vuolaammin kuin koskaan. Biotalousyrityksille luotu Green HUB -palvelu tarjoaa yritysten käyttöön yli 600 biotalousalan asiantuntijan osaamisen.

Bisnes ja kasvu voivat syntyä vain ja ainoastaan yrityksissä. Iso tai pieni yritys, kokemusta tai alun innostusta, eteneminen saattaa hiipua tiedon tai neuvojen puutteeseen. Nyt kannattaa kysyä, metsäbiotalousalan terävimmät aivot ovat käytettävissäsi.

- Ovet on avattu, tulppa irrotettu ja tietotaito päästetty valloilleen, sanoo Joensuun Tiedepuiston kehitysjohtaja Harri Välimäki muistuttaen, että vihreän kasvun versomiseen tarvitaan koko ketju julkisesta sektorista koulutus-, kehittämis- ja tutkimusorganisaatioihin.

Green HUB – uutta potkua tekemiseen!

Green HUB on uusi tapa palvella biotalousalan yrityksiä. Se tarjoaa tutkimuslaitosten osaamisen  yritysten käyttöön – konkreettisesti, ketterästi, tehokkaasti ja yritystä kuunnellen. Onpa yrityksen haaste tai idea kuinka pieni tai suuri tahansa tai sijaitseepa yritys missä päin Suomea tahansa, väylä tiedon äärelle on avoinna.

- Joensuulla on keskeinen rooli kansallisissa biotalouden kehittämisohjelmissa. Homma juontaa hallitusohjelmasta, jonka mukaan tutkimuslaitosten osaaminen halutaan tehokkaasti yritysten arkea helpottamaan, Välimäki taustoittaa.

Toki vastaavaa yhteistyötä on tavoiteltu jo aiemminkin, mutta yritys- ja tutkimusmaailman rajapintaa on sittenkin onnistuttu vain raapaisemaan. Nyt kysymisen rohkeuteen ja yhteiseen puheeseen ollaan saamassa ihan uudenlaista puhtia.

- Maailma on muuttunut. Tutkimus- ja kehitysorganisaatioissa on opittu ymmärtämään, että yhteistyötä on tehtävä entistä tiiviimmin, biotalouden liiketoiminnan ryhmäpäällikkönä Lukessa toimiva Lauri Sikanen painottaa.

Enemmän kuin osiensa summa

Green HUBin osaamisyhteisön vahvuus on avoimuudessa. Kun yritys niin haluaa, se voi paiskata haasteensa hubbareiden yhteisesti pureksittavaksi. Hubbarit ovat biotaloussektorin kokeneita toimijoita, joilla on näpeissään alan tuoreimmat uutiset ja tutkimustulokset.

- Tutkijaporukan osaamisen yhdistely voi olla juuri se ratkaiseva asia, jonka avulla ideat ja innovaatiot syntyvät, Lauri Sikanen muistuttaa.

Itsekin hubbarina toimiva Sikanen tunnistaa avoimen innovaatioympäristön herkän kohdan, luottamuskysymyksen.

- Joskus tiukka luottamuksellisuus tuntuu jarruttavan asioiden kehittymistä. Hubbariryhmä on sitoutunut luottamuksellisuusteen, se on toimintamme edellytys. Samalla tavalla luottamuksellisuus sitoo yksittäistä tutkijaa ja asiantuntijaa. Kaikissa tapauksissa asioissa edetään yrityksen luvalla.

Tieto voi olla jopa maksutonta

Kun tukijan kutsuu kylään, hän myös tulee – alkuvaiheessa maksutta.

- Tutkija voi viivähtää firmassa kuluitta parikin päivää, jona aikana hän kartoittaa kysymystä tai mahdollista pulmaa tai ainakin määrittelee polun, jota pitkin yritys pääsee asiansa kanssa etenemään. Eteneminen voi tarkoittaa monenlaisia asioita yhtä lailla yritykselle kuin tutkijallekin – asian jatkotyöstöä tutkimushankkeen kautta tai vaikkapa yrityskehitysorganisaation otetta asiasta.

Hubbariryhmä kokoontuu suunnilleen joka toinen viikko. Työstettävääkin jo on; käsittelyssä on jo nyt viitisentoista casea. Myös tuloksia on saatu. Esimerkiksi Arbonaut on kehittänyt Green HUBin toimijoiden kanssa metsien tarkan inventoinnin mahdollistavaa LiDAR-kaukokartoitustekniikkaa.

Biometsässä on vastaajia, kunhan sinne huudetaan!