Haku

Joensuun Tiedepuisto tarjoutuu testilaboratorioksi

27.3.2017

Joensuun Tiedepuisto kutsuu suomalaisia yrityksiä pilotoimaan kestävän kehityksen ratkaisuja ja teknologioita

Pilotointiympäristönä on Tiedepuiston kiinteistömassa sekä päivittäin tiloissa liikkuvien ihmisten tarpeet

Joensuun Tiedepuistolla on Joensuun Länsikadulla yli 40 000 neliön kiinteistömassa. Tiloissa liikkuu päivittäin parisen tuhatta ihmistä. Tiedepuisto on alueellinen innovaatioympäristö, jolla on laajat verkostot myös yliopistoihin ja tutkimuslaitoksiin niin kotimaassa kuin maailmallakin. Nyt yrityksiä ja organisaatioita rohkaistaan hyödyntämään Joensuun Tiedepuiston innovaatiokampusta testausympäristönä. Pilotoitavat tuotteet ja palvelut voivat liittyä mihin tahansa Länsikadulla tapahtuvaan päivittäiseen toimintaan, jossa tavoitellaan kestävää kehitystä ja ympäristön parasta.

Joensuun Tiedepuisto noudattaa Green Science Park -toimintamallia. Käytännössä tämä tarkoittaa kestävän kehityksen ja ympäristövastuun huomioimista Tiedepuiston toiminnoissa ja palveluissa. Kyse on konkreettisesta jatkuvan parantamisen toimintatavasta liittyen esimerkiksi energiatehokkuuteen, liikkumiseen, kierrätykseen, turvallisuuteen ja ihmisten viihtymiseen.

-  Joensuun Tiedepuiston on todellinen innovaatiokampus ja sellaisena monien mahdollisuuksien testausympäristö kestävän kehityksen ratkaisuille, toimintatavoille ja uudelle ajattelulle. Kannustamme yrityksiä pienistä suuriin ajattelemaan avarasti ja ennakkoluulottomasti. Emme halua suitsia tai rajata ennakolta pois mitään sellaista, joka soveltuu ympäristövastuulliseen toimintatapaan tai jolla voidaan parantaa ihmisen hyvinvointia kestävän kehityksen kautta, Joensuun Tiedepuisto Oy:n kehitysjohtaja Harri Välimäki taustoittaa.  

Vihreiden lasien läpi

Joensuu puuskuttaa vihreän kasvun ja biotalouden valtakunnallisena veturina. Joensuun Tiedepuistolle Green Science Park -konsepti on yksi työkalu katsoa maailmaa vihreiden lasien läpi. Harri Välimäki muistuttaa, ettei kestävän kehityksen matkalta ole paluuta; kaikkia valintoja on tarkasteltava ympäristövastuullisesta näkökulmasta.

- Tavalla tai toisella hiilijalanjäljen pienentämisen vaade koskee meistä jokaista. Valinnat ovat usein päivittäisiä rutiineja kierrätyksestä jätteiden lajitteluun, energiatehokkuudesta liikkumisen ratkaisuihin ja digitalisaation hyödyntämiseen. Vihreä ajattelu on juurtunut arkeemme. Teemme monia asioita jo nyt hyvin, mutta haluamme tehdä vieläkin paremmin. Juuri tästä syystä tarvitsemme yrityskumppaneita, pilotointihankkeita, testausta ja mahdollisuuksia omaksua uutta.

Mahdollisuuksia on monia

Siivooja saa kännykkäänsä tekstiviestin, kun Tiedepuiston kangaspyyheannostelija tarvitsee täydennystä. Jätesastioiden anturit voivat viestiä digitaalisesti tyhjennystarpeesta.  Kiinteistön sähkönkulutuksesta ja jätekertymistä tuottuu dataa, joka on monelle ympäristösertifioidulle Joensuun Tiedepuiston asiakkaalle välttämättömyys. Joensuun Tiedepuiston tilapalvelujen ja ympäristöasioiden kehityspäällikkö Hanne Huhmarsalo mainitsee muutamia muitakin esimerkkejä.

- Viime vuonna testasimme esimerkiksi sähköisiä liikkumavälineitä sähköpotkulaudoista sähköavusteisiin polkupyöriin. Testausmahdollisuus innosti monia, suosikkivälineitä eli sähköpotkulautoja hankittiin sittemmin yhteiskäyttöön.

Hanne Huhmarsalo ja Harri Välimäki kannustavat yrityksiä ottamaan ennakkoluulottomasti yhteyttä. Tulipa yhteydenotto mistä päin Suomea tahansa, minkä kokoisesta firmasta tahansa, Tiedepuiston monialaiset asiantuntijat tutkivat yhteistyöehdotukset perin pohjin.

- Uskomme siihen, että suomalaisilla yrityksillä on paljon sellaisia palvelu- ja tuoteinnovaatioita, joiden testaamiseen ja ratkaisujen toimivuuden todentamiseen tarvitaan hyvä pilotointiympäristö. Täällä Joensuun Länsikadulla sellainen on! Tarvittaessa tukea on tarjolla myös yrityksen liiketoiminnan kehittämiseen, Joensuun Tiedepuiston tilapalvelujen ja ympäristöasioiden kehityspäällikkö Hanne Huhmarsalo muistuttaa.

Lue lisää:
Talouselämän ympäristö- ja energiaratkaisut -liite: http://bit.ly/2nuLX98Joensuun Tiedepuiston ympäristövastuu-sivusto.

Lisätiedot:

Joensuun Tiedepuisto Oy
Hanne Huhmarsalo
kehityspäällikkö
050 380 2382
hanne.huhmarsalo@tiedepuisto.fi