Haku

Tiedepuistolla paljon ilonaiheita vuonna 2016

28.4.2017

Joensuun kasvusopimus, tilojen korkea käyttöaste ja onnistumiset yritysrajapinnassa Joensuun Tiedepuiston viime vuoden ilonaiheita

Hankkeet etenivät suunnitellusti, vuokratilat täyttyivät tyytyväisistä asiakkaista ja Joensuun kaupungin ja valtion välille saatiin himoittu kasvusopimus. Siinä pähkinänkuoressa Joensuun Tiedepuisto Oy:n vuosi 2016. Taloudellisesti vahvan vuoden kivijalka oli toimitilojen korkea käyttöaste, joka oli vuodenvaihteessa peräti 93,3 prosenttia. Vuoden aikana yrityksille tehtiin huomattava määrä kehittämissuunnitelmia ja niihin liittyviä rahoitushakemuksia. Tiedepuiston onnistumisiin voidaan kirjata myös Start Up -yritysten ja pääomasijoittajien hedelmällinen törmäyttäminen.

Tilikausi 2016                                                    Tilikausi 2015

Liikevaihto 8 895 886 euroa                                8 228 200 euroa

Liikevoitto 1 108 656 euroa                                 1 014 360 euroa

Tilikauden tulos 437 221 euroa                            234 808 euroa

Joensuun ja valtion välinen kasvusopimus ulottuu vuoteen 2018 saakka. Kasvusopimuksen pääteema on metsäbiotalous. Niin ikään vahvistetaan fotoniikan ja oppimisen digitalisaation mahdollisuuksia. Joensuun murtautuminen kuuden kasvusopimuskaupungin rintamaan ei ollut läpihuutojuttu. Mukaan mieli 12 kaupunkia, joista kokoluokaltaan suuremmat Joensuu päihitti vahvuuksillaan. Tiedepuiston asiantuntijoilla oli keskeinen rooli, kun alueen vahvuudet elinkeinoelämän kasvualustana ja kilpailukyvyn kirittäjänä koottiin yhteen.

Länsikadulla on imua

Joensuun Tiedepuiston kiinteistöjen käyttöaste oli vuoden vaihteessa 93,3 prosenttia. Modernit tilat, yhteisöllisyys ja kokonaisuuden mahdollistama yritysten, opiskelijoiden, tutkijoiden ja asiantuntijoiden uutta luova kohtaaminen tekevät Länsikadun korttelista houkuttelevan paikan.

Tiedepuisto on 2000-luvun alkupuolelta aina 2012 saakka investoinut noin 70 miljoonaa kiinteistöjen rakentamiseen. Kiivaan rakentamisen jälkeen investointeja on suunnattu harkitusti energiatehokkuutta ja kestävää kehitystä edistäviin toimenpiteisiin. Energiatehokkuutta on hiottu monella tasolla, ja kierrätystä on parannettu. Isossa kiinteistömassassa nämä toimenpiteet näkyvät välittömästi kulupuolen säästöinä, Joensuun Tiedepuisto Oy:n toimitusjohtaja Jari Lauronen kertoo.

Lähellä yrityksiä

Joensuun Tiedepuiston Asiantuntijapalvelut-yksikössä hihat käärittiin yritysten kasvun, kehityksen ja innovaatioiden tueksi. Työssä hankkeet ovat yksi keskeinen työkalu. Tulevaisuutta rakennetaan yritysrajapinnalla yhtä lailla yrityskohtaisesti kuin myös laajemmissa klustereissa.

Viime vuonna toteutettu koulujen opinto-ohjaajien kierrättäminen Joensuun seudun muovialan yrityksissä on oivallinen esimerkki siitä, että Tiedepuistoa viestinviejänä tarvitaan. Tiedepuistossa toimeen tartuttiin sen jälkeen, kun seudun muoviteollisuus nosti esille huolensa alan osaavan työvoiman saatavuudesta. Tällä hetkellä toista tuhatta ihmistä työllistävällä toimialalla on muutaman vuoden kuluttua edessään eläköitymisen rakennemuutos. Opot kiittivät, vuoropuhelu käynnistyi ja nyt Joensuussa toiselle asteelle ollaan rakentamassa muovipuolen osaajien koulutuskokonaisuutta.

Joensuun Tiedepuistossa työskenteli vuoden 2016 lopussa kaikkiaan 29 henkilöä. Joensuun kaupunkikonserniin kuuluva Tiedepuisto on perustettu vuonna 1990. Joensuun Tiedepuistossa toimii noin 120 yritystä.

 

Lisätiedot:

Joensuun Tiedepuisto Oy
Jari Lauronen
toimitusjohtaja
050 572 3733
jari.lauronen @ tiedepuisto.fi