Haku

Fluent mahdollistaa digitaalisen tuottavuusloikan

1.5.2017

 

Asioita voi tehdä paremmin, tehokkaammin ja tuottavammin. Tällä ajattelulla ohjelmistoyritys Softroista kasvoi pikavauhtia Suomen johtava tiekunnossapidon järjestelmätoimittaja. Nyt digiloikkaa venytetään täyttä päätä rakennustyömaille. Uudet ajatukset kuplivat sen verran vikkelään, että yritys päätyi brändinsä kirkastamisessa kokonaan uuteen nimeen. Softroi on nyt Fluent Progress. Tähtäin on kansainvälisillä markkinoilla.

Oppi infrapuolelta oli nopea ja selkeä. Kynät, paperiset muistiinpanot ja kirjava Excelin käyttö korvautuivat infran monipuolisella tiedonkeräysjärjestelmällä. Hyötyjiä ovat olleet yhtä lailla tiekunnossapidon ammattilaiset, viranomaiset kuin teiden, katujen tai vaikkapa liikuntapaikkojen käyttäjätkin.

- Kunto-sovellus on reaaliaikainen mobiili tiedonkeräysjärjestelmä. Työaikaa ja kustannuksia säästyy, tuottavuus lisääntyy, laadunvalvonta helpottuu. Reaaliaikaisuuden ansiosta infrasta huolehtiva työnjohto on ajan tasalla infran kunnosta ja huolenpidon tarpeista. Meille teiden ja katujen käyttäjille digitalisoitunut toimintatapa konkretisoituu entistä parempana turvallisuutena ja käyttömukavuutena, Fluentin viestinnän ja markkinoinnin asiantuntija Anna Romo kiteyttää.


Tehokkuutta ja laatua

Kun kartta- ja paikkatietoa hyödyntävä Kunto-sovellus oli saanut infran puolella pyörät pyörimään, yrityksessä tähyiltiin uusia toimialoja. Katseet kääntyivät rakentamisen toimialalle – muhkeille kasvumarkkinoille, joilla digitalisaation hyödyntäminen näytti tallautuneen vanhakantaisten toimintatapojen jalkoihin.

- Rakennusalalla ongelmana on, että tuottavuus laahaa pahasti jäljessä. Arki on aika lailla ollut sitä vanhakantaista kynä-, paperi-, puhelu- ja odottelumeininkiä, Fluentin ohjelmistokehittäjä Tero Piiroinen toteaa. Hänen mukaansa rakentamisessa suurin ongelma on juuri hukka-aika; prosessit ovat hujan hajan. Toki rakennustyömailla suunnitelmia on viety digimuotoon, mutta tietojen tehokas hyödyntäminen on jäänyt kesken.

Fluentissa uuteen bisnesmahdollisuuteen ja rakentamisen tehokkuuden ja laadun parantamiseen tartuttiin tosissaan. Firman osakkaaksi ja hallituksen jäseneksi tuli Lemminkäisen entinen toimitusjohtaja Timo Kohtamäki. Hän tunnisti oitis ongelman ytimen todeten, että rakennustyömaalla hommat etenevät yhä samaan tapaan kuin vuosikymmenet sitten. Itse työmaatyöhön ei ole löytynyt digitaalisia apuvälineitä.

Teknologiaa sujuvamman tulevaisuuden puolesta

Fluentin uuden sovelluksen kehittämistyö etenee suunnitellusti. Pilotointia tehdään osa-alue kerrallaan, hyviä tuloksia on lupa odottaa. Jopa niin hyviä, että Anna Romon mukaan nimenomaan rakentamisen sektorilla Fluentissa nähdään vahvimmat kasvun ja kansainvälistymisen mahdollisuudet.

- Tuottavuuden kehittämisessä oikean ja reaaliaikaisen tiedon saatavuus on ratkaisevan tärkeää. Uskomme, että rakennustyömaalla niin pomo kuin duunarikin tykkäävät työstään ja jättävät mieluiten hyvän kädenjäljen elämään. Uutta teknologiaa ollaan valmiita hyödyntämään, kunhan se on helppokäyttöistä ja hyödyt tulevat todeksi niin rakentajille kuin myös aikanaan asukkaille.
Romon ja Piiroisen puheissa vilahtelevat jo yleistyvä sensoriteknologia ja lisätty todellisuus.

Fluent Progressin uudistettu yritysilme ja www-sivusto julkaisiin huhtikuun lopulla osoitteessa www.fluentprogress.fi.
 
FAKTA: Softroi on nyt Fluent Progress