Haku

Suhdanteiden dynamiikka kultamarkkinoilla on muuttunut

1.6.2017

 

Endomines Oy:n toimitusjohtaja Seppo Tuovinen:

Suhdanteiden dynamiikka kultamarkkinoilla on muuttunut

Markkinoiden turbulenssissa ja talouden taantumassa kullan hinta on perinteisesti tupannut nousemaan. Parin viimeisen vuoden ajan kultamarkkinat ovat reagoineet kuitenkin vallan toisin. Suhdanteiden dynamiikka on muuttunut, sanoo Endomines Oy:n tuore toimitusjohtaja Seppo Tuovinen. Ennuste on onneksi parempaan suuntaan.

Annetaan Seppo Tuovisen kertoa alkuun Endomines Oy:n ja Pampalon hyvät uutiset: Ilomantsin kultalinjalla on varmasti kultaa.

- Potentiaalia on, maailmanluokan kultajaksosta on kysymys. Kaivoksen perustaminen edellyttää isoja investointeja, joita ei tehdä hetkellisin ja kevyin perustein. Tutkimustyötä on tehty ja tehdään jatkossakin.

Erinomaista ja eteenpäin rohkaisevaa Tuovisen mukaan on myös se, että kaivosyhtiö on otettu alueella vastaan myönteisesti.

- Meillä on vahva sosiaalinen lisenssi toimia alueella. Emme ole mikään ulkopuolinen toimija, vaan aidosti osa seutukuntaa. Työllistämme ihmisiä ja käytämme paljon paikallisia palveluja. Vuoropuhelu alueen ja päättäjien kanssa toimii hyvin.

Kuluvan vuoden alusta lähtien Endominesin toimitusjohtajana ollut Tuovinen tekee roolissaan myös selkeän linjauksen tulevaisuuteen:

- Kaivosala Suomessa on perinteisesti ollut varsin sulkeutunut. Koen, että meidän pitää entistä avoimemmin kertoa itsestämme ja toimistamme ympäröivälle yhteisölle. Toimintamme nojaa vastuullisuuteen ja turvallisuuteen sekä työllistämiseen.

Kaikki ei ole omissa näpeissä

Donald Trumpin vaalivoittoa on kuvattu shokiksi kultamarkkinoille. Vielä ennen USA:n vaaleja kullan hinta oli nousussa. Mitä tapahtuu USA:ssa, Venäjällä, maailmanmarkkinoilla ylipäätään, miten heilahtelevat valuuttakurssit – siihen ei Suomesta tai Ilomantsin Pampalosta ole paljoa sanomista.

- Kullan hintaennusteet juuri nyt ovat hienoisessa nousussa, puolen vuoden syklillä parempaa on näköpiirissa. Vaan vielä ennusteet eivät ole realisoituneet.

Tehdään se, mitä voidaan

Kun kullan maailmanmarkkinahinta viipyilee matalalla, se tietää Pampalossa selektiivistä louhintaa.

- Louhimme parhaita osia, jossa kultapitoisuudet tiedetään korkeammiksi; otetaan siis varmat paikat ensin. Tämä puolestaan vaikuttaa kokonaislouhintamäärään. Vastaavasti kun kullan hinta nousee, pystymme ottamaan kustannustehokkaasti pienempien pitoisuuksien alueita mukaan.

Seppo Tuovisen keskeisiä johtamisen haasteita juuri nyt ovatkin kyky ennakoida toimialan epävarmuuksia ja tehdä tulojen ja menojen suhteen oikeita ratkaisuja.

- Toiminta pitää sopeuttaa vallitseviin oloihin. Homman pitää olla kustannustehokasta ja tuottavuuden kohdillaan. Se pitää aina muistaa, että turvallisuus on kaiken tekemisen lähtökohta.
Automaation avulla

Seppo Tuovinen on tehnyt pitkän uran kaivosteollisuudessa. Teknisen korkeakoulun jälkeisessä CV:ssä merkintöjä piisaa Outokummusta Irlantiin, Hituran kaivokselta Kylylahteen, Talvivaarasta Siperiaan. Näkökulmaa alaan tuli myös Ekokemiltä, jossa hän vastasi kaivosasiakkaista reilun vuoden ajan.

- Olen saanut tehdä haastavia ja mielenkiintoisia asioita. Tämä on ollut kokoaikaista oppimista ja kehittymistä – loistavia mahdollisuuksia katsoa asioita eri näkökulmista.

Kaivosala kaiken kaikkiaan on Tuovisen mukaan pysynyt perusasioiltaan ajan saatossa samana.

- Maan alla käytettävät tekniikat ovat pitkään olleet samat, Suomessa pitkälle automatisoidut. Pieniä parannuksia on tullut lähinnä räjähdysainepuolelle.

Teknologinen kehittyminen kaivosteollisuudessakaan tuskin pysähtyy ajassa, jossa avaruuteen tehdään turistimatkoja ja autotkin kulkevat kohta lentämällä.

- Malmi on luonnon oikku, siinä on aina yllätyksensä suuntaan jos toiseenkin. Haasteena on se, miten kulta löydetään. Uusiakin tekniikoita on väläytelty, mutta ne ovat vielä kaukana tulevaisuudessa.
 

FAKTA: Endomines Oy