Haku

Ennakointi tulee halvemmaksi

1.9.2017

 

Kumman valitset – ennakoinnin vai mahdollisesti vuosien lihavan riidan oikeudessa? Vaikka viisas valinta on ilmeinen, juristi kutsutaan edelleen useammin hätiin vasta riitelyvaiheessa, tietää Asianajotoimisto Lindbladin osakas ja asianajaja Markku Lindblad.

Yrittäjä myi firmansa, elämäntyönsä. Ostaja sai firman haltuunsa, mutta kauppahintaa ei kuulunut.

Isohkolla yrityksellä oli vain suullinen sopimus jälleenmyyjäverkostonsa kanssa. Asiat sujuivat, kunnes yksi jälleenmyyjistä tulkitsi suullista sopimusta yllättävällä tavalla.

Kaverukset perustivat firman, mutta osakassopimus jäi tekemättä. Kun tiet erosivat, alkoi ankara vääntö siitä, kenelle lähtijä saisi osuutensa myydä – oli näet jäänyt se lunastuslauseke pohtimatta.

Allekirjoitus livahti sopimuspaperiin, mutta sopimuksen sisältö jäi tarkistamatta – tai ymmärtämättä.

- Minkä firman omistus voi olla vuosia levällään, tuskailee asianajaja Markku Lindblad. Tuskailee, sillä hän tietää, että riitaisan asian selvittelyssä voi vierähtää parikin vuotta, ennen kuin päästään edes valmisteluistuntoon. Ennen kuin juttu on istuttu kokonaan, voi mennä 5-6 vuotta.

Tuskailun sijasta Lindblad suosittelee sopimukseen välimieslauseketta. Välimiesmenettely on tuomioistuinmenettelyä ripeämpää; välimiesoikeuden on välimiesmenettelyssä annettava tuomionsa pääsääntöisesti yhdeksässä kuukaudessa.

Osaamista ja tiimityötä

Jutun alussa kuvatut esimerkit ovat Lindbladinkin uralla olleet totisinta totta. Visaisia tilanteita asianajotoimistossa ratkotaan pitkän kokemuksen, kokeneiden ammattilaisten ja tehokkaan tiimityön voimalla. Tiimeihin kootaan kuhunkin toimeksiantoon paras mahdollinen kokoonpano. Juridista osaamista täydentää paikallistuntemus Helsingistä maakuntapääkaupunkeihin.

Asiakastyössä toimistolla on vahva jatkuvan kehittämisen näkökulma.  Yrityksessä on luotu alan parhaita käytäntöjä, mallinnettu erilaisia toimintatapoja ja verkostoiduttu myös kansainvälisesti.

- Taloon on saatu ihmisiä ja osaamista, jolla pystytään tuomaan todellista lisäarvoa asiakkaille, Lindblad kiteyttää.

Asianajotoimiston tämän hetken liikevaihdosta lähes puolet muodostuu yhtiöoikeuteen ja yritysjärjestelyyn liittyvistä töistä. Lindblad on vahvasti läsnä paikkakunnilla, joissa start upit, innovatiiviset ja kasvuhakuiset yritykset ovat kasvava asiakasryhmä. Toistaiseksi IPR eli immateriaalioikeudet – teollis- ja tekijänoikeudet - muodostavat liikevaihdosta vain pienen siivun.

- Innovatiiviset yritykset ovat tänä päivänä jo valveutuneita juridisissa asioissa. IPR on ilman muuta kasvava juridiikan osa-alue, jossa osaamisemme on hyvä ja johon tulemme jatkossa panostamaan.

Kattava työkalupakki

Haastattelua edeltävässä kuvaustilanteessa Markku Lindblad kysyy kuvaajalta, onko parempi olla kuvassa puvun takin napit kiinni vai auki. Hienovarainen kysymys kertoo paljon siitä, millaisia sosiaalisia taitoja ja tilannetajua juristin hommissa vaaditaan.

- Puku on minulla samaa kuin työmiehelle haalari, ei sen kummempaa. Työ on ihmisten kohtaamista erilaisissa yhteyksissä. On erilaisia asiakkaita ja vastapuolia, kollegoita, puheenjohtajia ja välimiehiä – eri ihmisten kanssa joutuu viestimään eri tavalla, Lindblad tietää ja muistuttaa, että aina sopii lähestyä ja kysyä.

Vaan kurkistetaanpa asianajotoimiston perustyökalupakkiin, mitä kättä pidempää sieltä löytyy ensi hätiin.

- Hyväksi havaittu yleisneuvontapaketti. Pienellä vuosimaksulla vastaamme asiakkaan puheluihin ja meileihin lähes rajattomasti. Ajatus on nimenomaan ennaltaehkäisyssä. Vaikkapa sopimuspaperien lukeminen ja kommentointi ennakkoon ei sekään ole iso, saati kallis ponnistus juristille. Jos jotakin isompaa ilmenee, niin siitä sovitaan sitten erikseen.


Tarkkana tittelien kanssa

Asianajaja on lailla suojattu ammattinimike, jota saa käyttää vain Suomen Asianajajaliiton jäsen. Asianajalta vaaditaan oikeustieteen maisterin tutkinto, vähintään neljän vuoden kokemus lakimiestehtävistä sekä asianajajatutkinnon hyväksytty suorittaminen.  Asianajotoimiston voi perustaa vain asianajaja.  Sen sijaan lakitoimiston tai lakiasiaintoimiston voi perustaa kuka tahansa.

 

FAKTA: Asianajotoimisto Lindblad & Co Oy