Haku

Pohjois-Karjalan Yrittäjillä on vauhti päällä!

1.10.2017

 

Vuonna 2005 Pohjois-Karjalan Yrittäjät isännöi edellisen kerran Valtakunnallisia Yrittäjäpäivä Joensuussa. Vuosi oli vauhdikas Merja Blombergille, joka heti järjestöuransa alkumetreillä pääsi mukaan suurtapahtuman järjestelyihin. Nyt 12 vuotta myöhemmin Suomen yrittäjäväki kokoontuu jälleen Joensuuhun juuri kun Blomberg valittiin Pohjois-Karjalan Yrittäjien toimitusjohtajaksi.

Pohjois-Karjalan Yrittäjien toimistolla Joensuun Tiedepuistossa syksyinen aamu käynnistyy tyypillisesti. Puhelimet pirisevät, ohikulkevat yhteistyökumppanit huikkaavat ovella – yhdellä jos toisellakin on asiaa yrittäjäjärjestön toimitusjohtajalle. Mikä neuvoksi investointiin liittyvissä asioissa? Miten ratkotaan työsuhteen pulmia? Kenen puoleen kääntyä, kun verottajan kanssa ilmeni vaikeuksia? 

- Tällaistahan tämä on, monisäikeistä ja mielenkiintoista. Eivät ole päivät samanlaisia, Pohjois-Karjalan Yrittäjien toimitusjohtaja Merja Blomberg kertoo ja sanoo nauttivansa työstään yrittäjien kanssa.

Joensuu jälleen keskiössä

Monenlaiset tapahtumat ja tilaisuudet kuuluvat yrittäjäjärjestön arkeen. Harvinaista herkkua on päästä isännöimään Valtakunnallisia Yrittäjäpäiviä. Viikonlopusta 20.-22. lokakuuta on tulossa poikkeuksellisen juhlava. Suomi juhlii 100-vuotista itsenäisyyttään ja juhlassa jaettava valtakunnallinen yrittäjäpalkinto 50-vuotisjuhlaansa.

Arvokkaan juhlan juhlapuhuja on pääministeri Juha Sipilä. Pohjois-Karjalassa kun ollaan, niin perjantain retkipäivään on mahdutettu elämyksellistä sisältöä Kolin kylpylänautinnoista sotahistoriaan ja petäjäisistä pikkuhousuista Joensuun sykkeeseen – luonnollisesti iloisella ja vieraanvaraisella pohjoiskarjalaisella twistillä ryyditettynä.

- Valtakunnallinen Yrittäjäpäivä on mitä suuremmassa määrin imagollinen näytön paikka Joensuulle ja koko maakunnalle, muistuttaa Joensuun Yrittäjien toiminnanjohtaja Riku Tapio. Maakunnan suurimman yrittäjien paikallisyhdistyksen nokkamies on Merja Blombergin tukena kannustanut paikallisia yrittäjiä ottamaan kaiken iloin irti suurtapahtumasta myös palvelutarjonnan ja pidempien aukioloaikojen muodossa.

Puheenpartta

Vuoden 2005 valtakunnallinen yrittäjäjuhla on jäänyt historiaan legendaarisena – pohjoiskarjalaisten taitoa luoda ainutlaatuinen juhlatunnelma muistellaan yhä vuodesta toiseen. Toimitusjohtaja Merja Blombergin mukaan aidon karjalaisen ilon elementit ovat kohdillaan myös tulevassa juhlassa.

- Kokemuksesta tiedän, että moni yrittäjä mieltää juhlaviikonlopun lomaksi. Moni pitkämatkalainen tulee Joensuuhun jo päiviä ennen juhlaa. Muutama päivän samanhenkisten ihmisten kanssa antaa voimaa. Kohtaamisissa on aina kyse myös vertaistuesta ja mentoroinnista.

Iloja ja suruja

Sekä Tapio että Blomberg arvelevat, että lokakuisessa väen kohtaamisessa mikään yksittäinen murhe ja puheenaihe ei nousse pinnalle. Suhdannebarometrit yleisellä tasolla viestivät myönteistä, talouskasvun ennustetta on pitkin syyskesää hilattu enemmänkin ylöspäin.

Myönteisen värähtelyn taustalla yrittäjillä on silti murheitakin.

- Jos katsoo Joensuun kaupunkikuvaa, niin tyhjät liiketilat ovat vakava viesti. Riku Tapio toteaa. Hänen mukaansa Joensuun Yrittäjissä on tehty töitä sen eteen, että vuokranantajien ja vuokralaisten näkemykset hintatasosta nykyisessä markkinatilanteessa saataisiin paremmin kohtaamaan.

Kaksikko pohtii vakavana myös sitä, miten pitkäaikainen vaikutus meneillään olevalla Joensuun torin remontilla on kaupunkikeskustan kauppaliikkeille.

- Esimerkiksi Kuopiossa torin seudun elpyminen kesti pari vuotta toriremontin valmistumisen jälkeen. Jos sama aikaikkuna toteutuu Joensuussa, niin matkasta vuoteen 2020 monelle yritykselle tulee hankala.

Voimat yhdistämällä hyvä tulee!

Pohjois-Karjalan tulevaisuutta pohtiessaan sekä Riku Tapio että Merja Blomberg korostavat yhtä erityistä asiaa.

- Avainkysymys on, miten saamme nuoret opintojensa jälkeen jäämään maakuntaan. Tosiasiassa eteläinen Suomi imee nuoret puoleensa, ellei alueelle synny uusia työpaikkoja. Onneksi syksyn yritysbarometri näytti suhdanteiden osalta hyvältä ainakin Joensuun ja Keski-Karjalan seudulla.

Järjestötoimijat peräänkuuluttavat yhteistyötä.

- Yhteistyö on se voima, jolla yrittäjät voivat vaikuttaa asioihin. Yrittäjäjärjestön aktiivinen jäsenkampanjointi on juuri käynnistynyt; kun meitä on enemmän, äänemme kuullaan paremmin. Tarvitaan herättelyä ja aktiivista kansalaiskeskustelua – ketään ei jätetä ulkopuolelle.
 

FAKTA: Pohjois-Karjalan Yrittäjät