Haku

Start Me Up -liikeideakilpailun voittajat julkaistu

9.5.2018

LEHDISTÖTIEDOTE
8.5.2018
Julkaisuvapaa 9.5.2018 klo 15:30


Parhaana ideana Joensuun Tiedepuiston Start Me Up -liikeideakilpailussa palkittiin uusi menetelmä tulevaisuuden supermateriaalin, nanoselluloosan, kustannustehokkaampaan valmistukseen

Joensuun Tiedepuiston järjestämän vuosittaisen, uusia liikeideoita etsivän Start Me Up -kilpailun voittopotin 20 000 euroa kuittasi joensuulaislähtöinen innovaatio, jolla pyritään “halpuuttamaan” nanoselluloosan tuotantoa. Idean keksijä on Itä-Suomen yliopiston metsätieteiden tutkija Antti Haapala, ja käytännön testauksessa mukana on ollut puumateriaalitieteen maisteriopiskelija Arnau Martorell Sala.

Arcusysin sponsoroimassa Digitalisoituva maailma -sarjassa suurimman palkinnon, 4 000 euroa koko 10 000 euron potista, voitti matkalaskusovellus Tripper, kehittäjinään joensuulaislähtöiset Jarkko ja Juhani Tolvanen. Sovellus helpottaa matkalaskujen tekemistä tekoälyn avulla.

Opiskelijasarjassa jaettiin kaksi 2 500 euron palkintoa. Ensimmäinen palkittu idea oli Itä-Suomen yliopiston opiskelijoiden Tapio Tiimosen, Lasse Leppäsen ja Janne Heikkisen sekä Karelia-ammattikorkeakoulun Kristina Solvoyvan SmartLoota-sovellus, joka yhdistää nettikirpputoria ja fyysistä kauppapaikkaa.

Toisena palkittiin Riverian liiketalouden perustutkinnon opiskelijat Joona Räty, Atso Jaakkola ja Niko Meriläinen sovelluksesta, joka kokoaa yhteen paikkaan oppilaitoksen ulkopuolisia, ammatillisia opintoja täydentäviä tapahtumia tai projekteja.

Parhaana tutkimuslähtöisenä liikeideana 5 000 euron summalla palkittiin NeuroTracking -menetelmä, joka parantaa Parkinson-potilaiden hoidon vaikuttavuutta älyteknologian avulla.

Start Me Up -liikeideakilpailun palkitut 2018:


Pääpalkinto 20 000 EUR sekä vahva patentointihakemus 4 900 EUR sponsored by Leitzinger Oy
“Uusi esikäsittelymenetelmä nanoselluloosan valmistamiseen.” – Antti Haapala, Arnau Martorell Sala

Digitalisoituva maailma sponsored by Arcusys, I palkinto 4 000 EUR:
“Tripper: Älykäs matkalasku- ja kuittisovellus” – Jarkko Tolvanen, Juhani Tolvanen

Digitalisoituva maailma sponsored by Arcusys, II palkinto 3 000 EUR:
“New, cost effective drug production for pharma” – Kornelia Mikula, Jani Kuula

Digitalisoituva maailma sponsored by Arcusys, II palkinto 3 000 EUR:
“forestscanner.com” – Eugene Lopatin, Anna Lopatina, Evgeniy Kuzminskiy

Opiskelijapalkinto 2 500 EUR:
“SmartLoota” – Tapio Tiimonen, Lasse Leppänen, Janne Heikkinen, Kristina Solvoyova

Opiskelijapalkinto 2 500 EUR:
Ohjas Ny – Joona Räty, Atso Jaakkola, Niko Meriläinen

Tutkimuslähtöinen liikeidea 5 000 EUR:
“NeuroTracking - For improving the quality of life with Parkinson's disease” – Pauli Turunen, Saara Rissanen

Äly ja väläys -palkinto 2 000 EUR:
“Tapsu” – Jouni Lintu

Uusyrityskeskuksen palkinto 1 000 EUR:
“Kyvykäs - Palveluiden markkinapaikka ” – Sakari Tolppanen, Mitja Piipponen, Janne Eerola, Heli Eerola, Teemu Meriläinen

Uusyrityskeskuksen palkinto 1 000 EUR:
Lieksan Keskuskoulun yläkoulu, yrittäjyysluokka – Opinto-ohjaaja Amanda Honkanen, luokanvalvoja Elina Kinnunen

Liikejuridiikan palveluita 1 500 EUR sponsored by Asianajotoimisto Surakka Oy
“Laite ja menetelmä lääkeannoksen mittaamiseen ja tallentamiseen” – Kari Leinonen, Eero Salin

Lue voittajien tarkemmat kuvaukset alempana tällä sivulla.

Huikea määrä ideoita ja raadin kova työ

Yritysvalmentaja Kari Pulkkinen Joensuun Tiedepuistosta on erittäin tyytyväinen kilpailun satoon.

– Ideoiden määrä oli tänä vuonna todella hyvä. Kilpailu järjestettiin 17. kertaa, ja ideamäärä on vakiintunut noin 200 ideaan. Nyt saimme huikeat 235 erilaista, potentiaalista ideaa, joista suppiloitui reilut 60 liikeideaa syvempään tarkasteluun.

Raati haastatteli 17 idean esittäjää, joista palkitut lopulta seulottiin.

– Totta kai tässä määrässä on todella paljon muitakin eteenpäin vietäviä ideoita. Niiden jalostustyö alkaa Yrityshautomossamme kesäkuussa, kun järjestämme sparrauspäiviä ja autamme mahdollisimman montaa ideaa liiketoiminnan suuntaan, jos osallistujilla itsellään on siihen halukkuutta, kertoo Pulkkinen.

Lähes satakunta ideaa tuli muualta Suomesta.

– Vuosien varrella kilpailusta on tullut yhä enemmän kansallinen kilpailu ja on hienoa, että kilpailu saa huomiota myös Pohjois-Karjalan ulkopuolella. Pääpalkinto tulee kuitenkin käyttää idean kehittämiseen Pohjois-Karjalassa, ja tietysti suuri osa ideoista muutenkin on paikallisia.

Myös paikalliset oppilaitokset olivat ilahduttavasti esillä, kun niiden edustajilta tuli useita kymmeniä ideoita opiskelijasarjaan.


Tänä vuonna satsattu palkintoihin ja pilotointiin

Palkintojen yhteenlaskettu rahallinen arvo kohosi tänä vuonna 90 000 euroon. Joensuun Tiedepuiston yhteistyökumppanit ovat olleet palkintopotin kartutuksessa osaltaan vahvasti mukana. Arcysys sponsoroi oman Digitalisoituva maailma -palkintokategorian voittopotin, Asianajotoimisto Surakka tarjoaa lakiapua 1 500 euron edestä ja Leitzinger Oy 4 900 eurolla tukea patentointiin.

Yhtenä Start Me Up -liikeideakilpailun tämän vuoden tavoitteena oli löytää kiertotalouteen liittyviä bisnesaihioita, joiden tuotekehitystä voidaan nopeuttaa pilotoinnin avulla. Koko palkintopotista pilotointiin on varattu noin kolmasosa eli 33 500 euroa.

– Saimme runsaasti kiertotalousideoita, ja jo idean lähetysvaiheessa osallistujilta kysyttiin, haluavatko he lähteä mukaan pilotointiin ja minkä tyyppisestä pilotoinnista olisi eniten hyötyä. Sen pohjalta lähdemme heti toukokuun aikana selvittämään ideoille erilaisia pilotointimahdollisuuksia, kertoo Pulkkinen.


Palkintojenjako

Palkintojenjakotilaisuus järjestetään keskiviikkona 9.5 klo 15:30 Joensuun Tiedepuistossa. Tarkempi paikka: netWork Oasis, Temple of Challenge (3A-rakennus, 4. krs), Länsikatu 15, Joensuu. Samassa yhteydessä ennen palkintojenjakoa järjestetään Pitch Me Up -myyntipuhekilpailu, jossa yleisö pääsee valitsemaan kolme parasta “pitchausta” eli lyhyttä myyntipuhetta.

Lisätietoja:

Joensuun Tiedepuisto Oy
Kari Pulkkinen, puh. 050 406 8716, kari.pulkkinen@tiedepuisto.fi
Timo Ruohio, puh. 050 597 4330, timo.ruohio@tiedepuisto.fi
Ilpo Pohjola, puh. 0400 182 700, ilpo.pohjola@tiedepuisto.fi

VOITTAJIEN KUVAUKSET

Pääpalkinto

Uusi menetelmä tulevaisuuden supermateriaalin, nanoselluloosan, valmistukseen kustannustehokkaammin

Tulevaisuudessa yhä suurempi osa esimerkiksi pakkauksiin, eristeisiin, kemikaaleihin, kalvoihin, vaahtoihin ja elektroniikan komponentteihin käytetyistä materiaaleista perustuu isompiin ja pienempiin selluloosan johdannaisiin. Pienimpien, eli nanosellumateriaalien, valmistuksen tehostaminen on joensuulaisen metsätieteiden yliopistotutkija Antti Haapalan voittajaliikeidean taustalla.

Nanosellun käyttökohteet ovat nimittäin käytännössä rajattomat ja uusiutuvana materiaalina se olisi yksi ratkaisu maailman muoviongelmaan, mutta sen tuotanto on tällä hetkellä kallista ja volyymit pieniä. Kysyntää edullisille nanoselluloosille olisi valtavasti. Niinpä Haapalan innovaatio pyrkii tekemään puupohjaisen nanoselluloosan valmistusprosessista nopeampaa ja energiatehokkaampaa, ja sitä kautta parantamaan tuotantolinjojen kapasiteettia ja kannattavuutta. Tuotannon tehostuksen sivutuotteena huomattiin, että innovaatio myös parantaa lopputuotteen laatua.

Nanotason ratkaisu

– Idea on yksinkertaisesti tehdä nanoselluloosan tuotannosta halvempaa, nopeampaa ja tehokkaampaa. Se, että miten tämä toteutetaan, on melko monimutkainen tekninen ja kemiallinen juttu mutta sen toteutus on onneksi kohtuullisen helppoa. Koska ideaa ei ole vielä suojattu patentilla, niin yksityiskohtia emme voi vielä valitettavasti paljastaa, kertoo Haapala.

Puupohjainen selluloosa on suomalaisille tuttu juttu etenkin paperiteollisuudesta, ja nanoselluloosaa saadaan tästä “tavallisesta” selluloosasta pilkkomalla se huomattavasti pienemmiksi partikkeleiksi. Painoon suhteutettuna nanosellun lujuus ylittää jopa synteettisen kevlarin, josta valmistetaan mm. luodinkestäviä liivejä, joten nanosellun yksi käyttökohde ovatkin kevyet ja kestävät mutta biohajoavat materiaalit.

– Erilaisia nanoselluja on kehitetty jo parikymmentä vuotta ja toimivia ratkaisuja on löydetty, mutta niiden varsinainen kaupallistaminen on jäänyt puolitiehen pitkälti juuri valmistusprosessien kalleuden takia, kertoo Haapala.

Ideointia ongella ja yhteistyössä

‒ Kuten lähes kaikki hyvät ideat, tämäkin sai alkunsa ongella istuessani pari vuotta sitten. Toki taustalla on useamman vuoden työkokemus paperi- ja selluprosessien sekä nanoselluloosan valmistukseen liittyen. Myös vuosia jatkunut yhteistyö Oulun yliopiston Prof. Henrikki Liimataisen tutkimusryhmän sekä Valmet Automationin asiatuntijoiden Tuomo Kälkäjän, Joni Hattuniemen ja Tommi Niskasen kanssa on ollut keskeistä idean testauksessa. Suora ja välitön palaute on tutkijalle tärkeä apu.

Sittemmin idean toimivuus on todistettu yliopistolla laboratorio-olosuhteissa pienillä tuotantomäärillä. Itä-Suomen yliopiston Metsätieteiden osastolla käynnistynyt Puumateriaalitieteen maisteriohjelma on toiminut hyvänä “hautomona” idealle, ja yksi opiskelijoista, espanjalainen Arnau Martorell Sala, on ollut isona apuna idean testauksessa. Haapala pitääkin idean kannalta tärkeänä, että yliopisto on tukenut työtä sen esitutkimusvaiheessa ja satsaa puutuotteiden ja jalosteiden tutkimukseen laajemminkin.

‒ Seuraavaksi haemme vielä sen tehokkuuden ja sovellettavuuden rajoja, suunnittelemme prosessin skaalausta suuremmaksi ja keskitymme sen ydinkohtien suojaamiseen. Eiköhän sen jälkeen kirjoiteta myös tieteellisiä julkaisuja.

Jatkokehityksen osalta kilpailun voittopotti 20 000 euroa sekä Leitzinger Oy:n 4 900 euron patentointituki tulevat siis hyvinkin tarpeeseen, vaikkakin voitto tuli positiivisena yllätyksenä.

‒ Ensi tunnelmat ovat tietenkin yllättyneet! Palkinto mahdollistaa jatkokehityksen idean kaupallistamista ajatellen ja vauhdittaa varmasti tarvittavien kumppanuuksien solmimista. Patenttituki on myös erittäin tervetullut lisä, sillä patenttien hakemiseen vaadittavaa erityisosaamista ei tiimissä ole ja ilman IPR-asian hallintaa ei ideaa voi viedä eteenpäin. Tutkimustulosten kaupallistamiseen tästä saadaan varmasti tervetullutta oppia!

Lisätietoja:
Antti Haapala, puh. 044 520 2849, antti.haapala@uef.fi 
Arnau Martorell Sala, arnaumar@student.uef.fi


Digitalisoituva maailma, sponsored by Arcusys

Helppoa kuin matkalaskun teko

Joensuulaislähtöisten ja sittemmin tamperelaistuneiden veljesten, Jarkko ja Juhani Tolvasen, uudenlainen matkalaskusovellus Tripper valittiin Arcysysin sponsoroimassa Digitalisoituva maailma -sarjassa ykköspalkinnon saajaksi. Sarjan 10 000 euron kokonaispotista Tripper sai 4 000 euroa.

– Tripper on tekoälyyn perustuva sovellus, joka tekee matkalaskut automaattisesti ja eliminoi kirjoitustyön kokonaan. Kilometrikorvausten, päivärahojen ja kulukorvausten hakeminen helpottuu näin huomattavasti, kertoo Jarkko Tolvanen.

Käytännössä sovellus laskee matkakulut automaattisesti kalenterimerkinnän perusteella. Liitteet lisätään kännykästä kameran kautta, jolloin tehokas konenäkö skannaa kuitin sisällön läpi ja kirjoittaa tiedot ylös käyttäjän puolesta. Sovellus on yhteensopiva useimpien kirjanpito-ohjelmistojen kanssa ja tarjoaakin valmista aineistoa kirjanpitoa varten.

Matkalaskuista muihin prosesseihin ja maailmalle

Alun perin Tripperin idea lähti liikkeelle omasta yritystoiminnasta, kun kuusi vuotta yritysjohdon konsultoinnin parissa toimineet diplomi-insinööriveljekset ovat joutuneet miettimään, kuka kirjanpitohommia hoitaa ja miten sitä voisi automatisoida mahdollisimman pitkälle.

– Tavoitteenamme on tehdä yrittämisestä helpompaa vähentämällä tuottamatonta työtä. Käytännössä opetamme tekoälyn tekemään kirjanpidon tehtävät, jolloin säästetään sekä kirjanpitäjän, yrittäjän että työntekijän aikaa, kertoo Jarkko Tolvanen.

Tällä hetkellä Tripperin beta-versio on ladattavissa sovelluskaupoista, ja noin 500-600 käyttäjältä on tullut positiivista palautetta.

– Sieltä on tullut kommentteja, että juuri tällaista sovellusta on kaivattu.

Seuraavien kuukausien aikana Tolvasilla on tarkoitus viimeistellä beta-versio, ja kun se on kunnossa, pyrkiä määrätietoisesti Pohjoismaiden markkinoille ja siitä edelleen Keski-Eurooppaan. Palkintosumma menee juuri tähän kansainvälistymisen valmisteluun.

– Tulevaisuudessa kehitämme Tripperiä niin, että se kattaa matkalaskujen ohella myös muita kirjanpidon prosesseja. Etsimme koko ajan sijoittajia, jotta saamme palvelun vietyä maailmalle isosti.

Lisätietoja:
Jarkko Tolvanen, puh. 050 521 9152, jarkko@gettripper.com 
Juhani Tolvanen, puh. 050 593 4915, juhani@gettripper.com 
https://gettripper.com/


Opiskelijapalkinto

Opiskelijasarjassa jaettiin kaksi 2 500 euron palkintoa.

Ensimmäinen palkittu idea oli Itä-Suomen yliopiston ja Karelia-ammattikorkeakoulun opiskelijoiden SmartLoota-sovellus, joka yhdistää nettikirpputoria ja fyysistä kauppapaikkaa.

Käytetyn tavaran myynti helpoksi

Moni on varmasti tuskaillut käytettyjen tavaroidensa kauppaamisen kanssa miettiessään, viedäkö ne fyysiselle kirpputorille vai laittaako nettikauppapaikkaan myyntiin. Opiskelijasarjassa palkittu SmartLoota-sovellus yhdistää parhaat puolet molemmista, kun tuotteet myydään verkossa ja noudetaan fyysisestä myyntipaikasta, joka viestii modernin teknologian avulla tuoteominaisuuksista ostajille. Sen tarkemmin ideasta ei vielä haluta julkisesti kertoa, ennen kuin palvelu on valmis julkaistavaksi.

Ideaa kehittämässä on ollut monialainen tiimi. Itä-Suomen yliopiston tietojenkäsittelyn opiskelija Tapio Tiimonen, fysiikan opiskelija Janne Heikkinen, jo fyysikoksi valmistunut Lasse Leppänen sekä Karelia-ammattikorkeakoulusta valmistunut muotoilija Kristina Solvoyva keksivät idean osallistuessaan Joensuun Suunnittelupajan hackathon-tapahtumaan, jossa tiimit ideoivat ratkaisuja erilaisiin ongelmiin.

–Kaikilla näillä aloilla pyritään luomaan erinäköisiä teknisiä ratkaisuja tai palveluita, joita ihmiset voivat hyödyntää, joten tällainen uusien ideoiden keksiminen on tietyllä tavalla “peruskauraa” meidän opinnoissa ja tulevissa töissä.

Myös tuotteiden elinkaaren pidentäminen ja kiertotalousajattelu ovat keskeisiä teemoja.

–Taustalla on tietysti myös korkealentoisempi tavoite “palvella ihmiskuntaa”, kun ajatellaan luonnonvarojemme käyttöä ja miten nykyinen elämäntapa rasittaa maapalloamme.

Raja fyysisen ja digitaalisen välillä häipyy

SmartLootan toiminta perustuu julkisiin tiloihin asetettaviin myyntipisteisiin, jonka voi varata itselleen sovelluksen kautta ja jonne voi viedä tuotteen myytäväksi pientä vuokraa vastaan. Ostaja voi etsiä tuotteita joko myyntipaikoista tai verkosta ja löydettyään haluamansa, varata ja maksaa sen suoraan netissä ja noutaa sitten myyntipaikasta.

Prototyyppejä innovatiivisista myyntipaikoista on rakennettu, mutta kehitystyötä on vielä edessä ja yhteistyökumppaneita haussa ennen kuin käsissä on valmis tuote Suomeen ja maailmalle. Ajatus tiimillä on pyrkiä kansainvälisille markkinoille, erityisesti kun tiimissä on jo kansainvälisyyttä venäläistaustaisen Solvoyvan myötä.

–On hienoa, että Start Me Up -kisassa on opiskelijasarja, jossa opiskelijataustaisia tiimejä palkitaan. Näin liikeideaa voi mahdollisesti soveltaa opinnoissa ja suunnata kurssivalintoja siihen suuntaan, ja sitten kun valmistuminen on ajankohtaista, lähteä viemään sitä täysillä eteenpäin, Tiimonen summaa.

Lisätietoja:
Tapio Tiimonen, puh. 050 523 0865, t.tiimonen@outlook.com
Lasse Leppänen, puh. 040 778 8719
Kristina Solvoyva, puh. 041 362 4554
Janne Heikkinen, puh. 050 430 1811


Opiskelijapalkinto


Opiskelijasarjassa niin ikään 2 500 euron palkinnon saivat Riverian liiketalouden perustutkinnon opiskelijat Joona Räty, Atso Jaakkola ja Niko Meriläinen sovelluksesta, joka kokoaa yhteen paikkaan ammatillisia opintoja täydentäviä tapahtumia tai projekteja.


Täydennystä ammatilliseen koulutukseen oppilaitoksen ulkopuolella – mutta missä kaikkialla?

Tähän kysymykseen törmäsivät myös Riverian liiketalouden perustutkinnon toisen vuoden opiskelijat Joona Räty, Atso Jaakkola ja Niko Meriläinen, kun he etsivät erilaisia kaupallisen alan tapahtumia Taitaja-kisoihin valmistautuakseen. Opiskelijoille kun järjestetään monenlaisia koulutustilaisuuksia, tapahtumia tai vaikkapa Start Me Upin kaltaisia liikeideakilpailuja, joista voi saada opintosuorituksia suoraan tutkintoa täydentämään, mutta tieto niistä on eri paikoissa.

–Ihan vasta kuultiin yhdestä myynnin koulutuksesta vartti ennen tapahtumaa ja ehdittiin juuri ja juuri osallistumaan. Siksi olemme kehittämässä nettisivua/mobiiliappia, joka kasaa yhteen paikkaan opiskelijoille suunnatut kurssit ja tapahtumat. On hieno fiilis kuulla, että siinä on ammattilaistenkin mielestä liikeideaa, vaikka alun perin lähdimme kehittämään sitä ihan oppimismielessä, iloitsee Räty.

Räty kertoo, että vuonna 2017 voimaan tullut ammatillisen koulutuksen reformi vaikuttaa opintoihin mm. niin, että oppilaitoksen ulkopuolella suoritettu koulutus tai työkokemus tunnustetaan joustavammin osaksi tutkintoa.

Hyvää oppia tulevaa varten

Kolmikko huomasi, että he eivät olleet ongelmansa kanssa yksin.

–Teimme kyselyn opiskelukavereille, jossa kysyttiin ovatko he kuulleet opiskelijoille suunnatuista tapahtumista, kuten Uskalla yrittää, Innoday, Draft ja Gaming Jam. Vastanneista 69 prosenttia ei ollut kuullut, mutta 75 prosenttia olisi halunnut osallistua, jos niistä saisi opintopisteitä, joten selkeästi tällaiselle infosivulle on tarvetta.

Niinpä ideaa ollaan pikkuhiljaa työstämässä demoversioksi, ja palkintoraha on kehityksessä tarpeen. Tarkoitus on löytää yhteistyökumppaneita ja saada sivusto syksyyn mennessä käyttöön.

Kolmikko osallistuu Taitaja-kisojen Yrittäjyys-sarjan finaaliin toukokuun puolessa välissä, ja idean kehittäminen on osaltaan ollut valmentautumista myös sitä varten.

–Aiomme myös osallistua Pitch Me Up -myyntipuhekilpailuun, sillä myös se on hyvää harjoitusta ennen Taitaja-kisojen finaalikoitosta ja muutenkin yritysidean kehittämisessä, kertoo Räty.

Lisätietoja:
Ohjas Ny:
Joona Räty, puh. 045 871 3771, raty.joona@gmail.com 
Atso Jaakkola, puh. 045 325 1164
Niko Meriläinen, puh. 044 297 7777


Tutkimuslähtöinen liikeidea


Älyteknologia helpottamaan Parkinsonia sairastavien elämää

Maailmassa on arviolta 10 miljoonaa Parkinson-potilasta, joista suurella osalla on vaihtelevia motorisia oireita, kuten lihasvapinaa, -jäykkyyttä tai pakkoliikkeitä. Tautia ei voida parantaa, mutta hoidon vaikuttavuutta voidaan edistää kuopiolaisen innovaation, NeuroTracking-menetelmän avulla, joka palkittiin parhaana tutkimuslähtöisenä ideana 5 000 euron rahapalkinnolla.

–NeuroTracking-menetelmällä mitataan lihaksen sähköistä aktiivisuutta ja liikettä puettavan teknologian avulla. Olemme ensimmäisinä pystyneet luomaan toimivat algoritmit lihaksen sähköisen toiminnan analysointiin. Analyysiohjelmisto työstää mitattua dataa ja jalostaa sen hyödynnettäväksi tiedoksi, kertoo Pauli Turunen.

Mittaus kestää 1–2 päivää ja menetelmä mahdollistaa myös etämittauksen verkon kautta. Käytännössä elektrodit asetetaan ihon pinnalle mittauksen ajaksi ja potilas voi itse ne irrottaa, joten käyttö on helppoa.

Vahva tutkimustausta ja hyötyä monelle

Teknologian tiimoilta on tehty kansainvälistä tutkimusta yli 10 vuotta ja kliinisiä tutkimuksia tehdään parhaillaan Kuopion ja Helsingin yliopistollisissa sairaaloissa. Idean kehittänyt tiimi työskentelee Itä-Suomen yliopiston sovelletun fysiikan laitoksella lääketieteellisen fysiikan alalla – tarkemmin Biosignaalianalyysin ja lääketieteellisen kuvantamisen tutkimusryhmässä.

Tutkijatohtori Saara Rissanen vastaa algoritmien kehityksestä ja on ollut tutkimuksessa mukana alusta asti. Professori Pasi Karjalainen on taas sensoriteknologian asiantuntija ja Turusen vastuualueena on liiketoiminta ja kaupallistaminen.

Kaupallistamisen myötä innovaatio toisi helpotusta lääkäreille potilaiden hoidon arviointiin: tällä hetkellä lääkehoidon tasapainottaminen on haastavaa pelkästään potilasta ulkoisesti arvioimalla tai hänen subjektiivisen kertomansa perusteella.

Lääketutkimuksista liikkeelle

Myös sairaalat ja lääkealan kehittäjät hyötyvät, kun NeuroTrackingin avulla saadaan tarkempaa tietoa, miten lääkitys vaikuttaa.

–Meidän onkin helpointa aloittaa kaupallistaminen farmasia-alan lääketutkimuksista. Lähivuosina on tarkoitus olla myös terveydenhuollon käytettävissä. Mahdollisuuksien mukaan myös kartoitamme, voisiko teknologiaa hyödyntää muiden sairauksien oireiden lievittämiseen.

Tällä hetkellä projekti etenee Business Finlandin ja Itä-Suomen yliopiston tukemana projektina, sijoittajia etsitään ja laajempaan käyttöön teknologia pyritään saamaan tammikuussa 2019. Menestys Start Me Up -kilpailussa on tärkeä tunnustus.

–Tämä on meille tosi tärkeä referenssi ja todiste, että tähän uskovat myös muut. On hienoa huomata, että Itä-Suomessa on oma “terveysekosysteemi”, jossa saman alan toimijat ovat tiiviissä yhteistyössä ja hyödyttävät toinen toisiaan, iloitsee Turunen.

Lisätietoa:
Pauli Turunen, puh. 050 352 4500, pauli.turunen@uef.fi 
Saara Rissanen, puh. 050 349 7749
Pasi Karjalainen, puh. 040 550 4347