Haku

Metsäkoneiden uusi aika

Puun kysyntä kasvaa, kun uusiutuvan materiaalin käyttötavat monipuolistuvat. Täsmälleen halutun laatuista puutavaraa on tärkeää saada yhä nopeammin, samalla kun metsien hoito, seuranta ja hyödyntäminen ovat jatkuvasti tarkemman suurennuslasin alla. Keskustelu kestävyyskriteereistä, hiilinieluista ja ympäristösertifikaateista voimistuu ympäri maailmaa.

Suomessa metsänhoito on kansainvälisessä vertailussa jo nyt hyvin tarkasti seurattua ja dokumentoitua. Nämä tarpeet asettavat metsäkoneille tiukkoja vaatimuksia, ja pärjääminen kansainvälisessä kilpailussa vaatii nopeaa kehitystyötä. Metsäkoneiden valmistajille erityisen kiinnostavia ovat edistysaskeleet teollisen internetin ja konenäön saralla.

Kohti laajempaa automaatiota ja etäohjausta

Joensuulainen Kesla tarjoaa koneet puunkorjuun koko ketjuun, aina kannosta tehtaalle asti. Valikoimasta löytyy hakkureita, kahmareita, metsäkonenostureita ja harvesterikouria. Liiketoiminnasta jo 70 prosenttia on vientiä.

Todellinen metsäteknologian moniottelija panostaa vahvasti tuotekehitykseen. Tällä hetkellä Keslan tuotekehitystiimi keskittyy automaation lisäämiseen ja etäohjaukseen, joiden avulla metsätöiden tarkkuus voidaan nostaa aivan uudelle tasolle.

Metsäkoneesta on tulossa tietointensiivinen ja yhä älykkäämpi laite. Anturien keräämän tiedon ja sähköohjauksen avulla metsäkoneita voidaan jatkossa ohjata yhä enemmän muualta kuin niiden ohjaamosta – jopa konttorilta käsin.

Uusia markkinoita kaupunkien kiertotaloudesta

Metsänhoidon ohella Keslan tuotteet sopivat nouseviin kiertotalouden tarpeisiin, jotka laajentavat yhtiön kohdemarkkinoita erityisesti Keski-Euroopan kaupungeissa. Suurten jäteastioiden siirtely ahtaissakin paikoissa vaatii ulottumaa, nostovoimaa ja vakautta.

Kaupunkien kierrätystoimintoihin varustettujen nosturien ohjelmistot yhdistelevät tietoa kääntökulmasta, tukijalkojen ja puomin asennosta sekä nostokyvystä ja kuormasta. Jos esimerkiksi kuormaa on liikaa, järjestelmä varoittaa kuljettajaa ja estää automaattisesti kuormaa lisäävät liikkeet. Nostureita voidaan käyttää myös radio-ohjauksella.

Pohjois-Karjalan ekosysteemi tuo potkua kasvuun

Yli 50 vuotta sitten Rantasalmella perustettu yritys laajeni vuonna 1988 Joensuuhun, jossa päätoimipiste nykyään sijaitsee. Vaikka 95 prosenttia tuotekehityksestä on Keslan omissa käsissä, sidosryhmistä muodostuvalla ekosysteemillä on yritykselle olennainen merkitys.

Kesla on vahvasti mukana Joensuun alueen yritysten yhteistyössä. Joensuun alueelta löytyy kymmeniä metsä- ja teknologia-alan toimijoita, joten yhteistyötahoja ja kumppaneita riittää: laadun kehittämisprojektissa on mukana peräti kuusi Keslalle alihankintaa tekevää yritystä. Tutkimus- ja kehitystyössä Kesla tekee tiivistä yhteistyötä Itä-Suomen yliopiston kanssa.

Lisätietoja antaa:

Kari Kokko
Tuotekehityspäällikkö
Kesla Oyj
Puh. 040 586 8843
kari.kokko@kesla.com
www.kesla.com