Haku

Hyönteistutkimuksella ja teknologiakehityksellä kohti kisaa

Ruokahyönteisten kasvatusteknologiaa kehittävä yritys Technobug Oy valmistelee parhaillaan osallistumistaan tämän vuoden Start Me Up -liikeideakilpailuun ja tavoite on selvä. Voittoa lähdetään hakemaan, sillä tuotekehitystuki olisi vielä tarpeen, ennen kuin teknologia on valmis myyntiin ja kansainvälisille markkinoille.

Ajatus hyönteisbisneksestä lähti alun perin liikkeelle siitä, kun kaksi ympäristöteknologian insinööriä, Niina Huikuri ja Sanni Sjöblom miettivät, miten proteiinia voisi tuottaa ympäristön kannalta kestävämmin. He olivat omien urheiluharrastustensa kautta kiinnostuneita proteiinin tärkeydestä ihmisen ravitsemuksessa, samalla kun tausta kiertotalouden parissa ja huoli ympäristöstä ajoivat miettimään asiaa uudella tavalla.

Huikuri ja Sjöblom olivat lukeneet sirkkojen kasvatuksesta ja innostuivat saman tien sen mahdollisuuksista, eikä aikaakaan, kun Huikurin kotoa löytyi ensimmäinen sirkkojen kasvatuslaatikko tutkimustarkoituksiin. Siitä käynnistyi kehitystyö ja lopulta Technobug Oy, jonka tavoitteena on suunnitella ja rakentaa teollisen mittakaavan tehokkaita, automatisoituja hyönteisten kasvatuslaitteistoja.

Tärkeintä on taata pienille eläjille luonnolliset kasvuolosuhteet.

– Lähdemme liikkeelle sirkoista, mutta kehitämme kasvatusteknologiaa niin, että se soveltuu myös muiden hyönteislajien kasvatukseen joko ihmisten ravinnoksi tai rehuksi. Keskeistä on, että tuotantomenetelmä on eläinystävällinen ja ympäristön kannalta kestävä, hyötysuhde on korkea ja tuotantotapa energiatehokas, kertoo Sjöblom, kehitys- ja laatujohtaja.

 

Hyönteisten kasvatus ihmisten ruoaksi ei toki ole uusi idea, ja Suomessakin kiinnostus on herännyt, kun hyönteiset vapautuivat ihmisravinnoksi. Yritykseen mukaan tullut myynti- ja markkinointijohtaja Minna Oinonen kertoo, että idean pohjalta on tehty kattavaa selvitystyötä ja havaittu puutteita nykyisissä hyönteisten tuotantotavoissa.

– Nykyinen, pitkälti manuaalinen kasvatustapa ei millään voi kattaa ennustettua tarvetta hyönteisproteiinille tulevaisuudessa. Tähän haasteeseen haluamme vastata oman teknologiamme kehityksessä.

Huikuri, Technobug Oy:n toimitusjohtaja, esittelee vaikuttavia lukuja, miten hyönteismarkkinoiden ennustetaan kasvavan.

– Vuoteen 2025 mennessä ruokahyönteisten markkinoiden arvioidaan olevan arvoltaan 2,5 miljardia dollaria, kun vuonna 2016 luku oli 200 miljoonaa. Vastaava ennuste rehuhyönteisten osalta on 2,3 miljardia dollaria.

Tällä hetkellä Technobug Oy on Tiedepuistolla esihautomovaiheessa kartoittamassa yritystoiminnan mahdollisuuksia.

– Olemme saaneet ohjausta rahoitus- ja sopimusasioihin sekä tärkeitä verkostoja ja kontakteja, itsevarmuutta ja uskoa omaan yritysideaan. Osallistuimme myös Slushiin, joka oli tulikoe oman idean kiteyttämiseen ja opetti ajattelemaan rahoittajan näkökulmasta, kertoo Oinonen.

Huikurin mukaan yrityksen tavoitteena on saada vuoden loppuun mennessä käyntiin pilottilaitos, jolla kasvatusta testataan.

– Olemme ihmeissämme, että mitään vastustusta tai negatiivista ei ole tullut. Tästä jatketaan täysillä viemään ideaa eteenpäin.

Tutustu myös näihin

Osallistu liikeideakilpailuun

Lue lisää »

Tarina: FinnEasy

Lue lisää »

Tarina: Apila Group Oy

Lue lisää »